Хранителни добавки с глутамин

Хранителните добавки, съдържащи глутамин, когато се комбинират с протеин, са сред най-често използваните добавки от спортисти. Това не е изненадващо, като се има предвид решаващата роля на L-глутамина за възстановяването и поддържането на имунната система. Глутаминовите добавки се предлагат под формата на прах или капсула.

Хранителни добавки с глутамин



Глутаминовите добавки на прах обикновено се предпочитат от клиентите, тъй като предлагат по-голяма доза на опаковка, което води до по-ниска цена на грам глутамин. Размерите на опаковките за тези добавки варират от 100 до 500 грама, като някои дори се предлагат в опции от 600 или 1000 грама. Една малка чаена лъжичка, обикновено съдържаща 5 грама, е по-рентабилна в сравнение с приемането на 6-8 капсули. Няма значителна разлика в усвояването на глутамин под формата на прах спрямо капсула.

Когато се смеси с течности, глутаминът на прах е почти безвкусен. Освен това има опции за торбички за глутамин на прах, достъпен на още по-ниски цени. Изборът между глутамин пептид и L-глутамин добавки в крайна сметка се свежда до лични предпочитания.

Хранителни добавки с Глутамин пептиди или Л-глутамин


Има два вида глутаминови добавки: глутаминови пептиди и L-глутамин. Предпочитанието между тези две форми като хранителна добавка е предмет на дебат. 
Основното разграничение се крие във факта, че L-глутаминът е в своята „свободна форма“, което му позволява да се свързва с други аминокиселини, което го прави по-малко стабилен. Това обаче не намалява полезността на L-глутамина. Пептидите имат по-бърза скорост на усвояване, но дали пептидният глутамин, който купувате, съдържа посоченото количество грамове или дали плащате повече за обикновения глутамин, не е сигурно. 

Ползите от добавките с глутамин пептид не са значително по-големи от обикновения глутамин, освен по-бързото усвояване. Това е полезно веднага след тренировка, като подобрява инсулиновия отговор. Въпреки че е изключително важно след тренировка, когато анаболният прозорец е отворен, това може да не е необходимо в други моменти. Ако се стремите да стабилизирате инсулиновите отговори, за да избегнете потенциални колебания на кръвната захар, това дори не се препоръчва. От друга страна, добавките с глутамин пептиди не са "безплатни"; вместо това те образуват пептидни връзки с други аминокиселини, което ги прави по-стабилна и по-ефективно усвоима форма от тялото.

 Комбинирането на L-глутамин и глутаминови пептиди в добавки може да бъде опция, която си струва да се обмисли. Това ще помогне за по-добро усвояване, асимилация и стабилност в тялото. Повечето диетични добавки с L-глутамин, достъпни онлайн, и проучвания, демонстриращи ползите от хранителните добавки с глутамин, използват L-глутамин, а не пептиди. Следователно не трябва да има съмнение относно ефективността и ползите от консумацията на обикновен L-глутамин.

Коментари

Популярни публикации